Previous Next

Chleb Shreka

Chleb szpinakowy na maślance


Składniki na dwie foremki 11 x 20 cm.


  • 240 g mąki pszennej
  • 60 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 200 g maślanki
  • 200 ml wody
  • 140 g szpinaku
  • 6 g drożdży instant (24 g drożdzy świeżych)
  • 8 g soli
  • 7 g
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

  1. Szpinak z wodą zblenduj na gładką masę.
  2. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, cukier, drożdże, maślankę i zblendowany szpinak.
  3. Składniki mieszaj za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego tylko do połączenia składników.
  4. Ciasto zostaw w ciepłym miejscu pod przykryciem, do wyrośnięcia na około godzinę.
  5. Gdy ciasto wyrośnie, przełóz je do form ( 11 x 20 cm ) wyłożonych papierem do pieczenia.
  6. Przykryj ściereczką i pozostaw na 20 min do ponownego wyrośniecia.
  7. Piekarnik nagrzej do 250 stopni C, po włożeniu chleba zmniejsz tempertaurę do 220 stopni.
  8. Piecz około 40-50 min z funkcją góra-dół.
Smacznego!

Niepubliczne Domowe Przedszkole Integracyjne

33-300 Nowy Sącz, ul. Traugutta 44
tel. 18 444-17-87
kom: 696 095 564
e-mail: napisz do nas
NIP: 7343518421

Informacje

24 listopad 2023
25 sierpień 2023
24 sierpień 2023

Photo Stream

Search