Chleb szpinakowy na maślance
Składniki na dwie foremki 11 x 20 cm.
- 240 g mąki pszennej
- 60 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
- 200 g maślanki
- 200 ml wody
- 140 g szpinaku
- 6 g drożdży instant (24 g drożdzy świeżych)
- 8 g soli
- 7 g
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Szpinak z wodą zblenduj na gładką masę.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, cukier, drożdże, maślankę i zblendowany szpinak.
- Składniki mieszaj za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego tylko do połączenia składników.
- Ciasto zostaw w ciepłym miejscu pod przykryciem, do wyrośnięcia na około godzinę.
- Gdy ciasto wyrośnie, przełóz je do form ( 11 x 20 cm ) wyłożonych papierem do pieczenia.
- Przykryj ściereczką i pozostaw na 20 min do ponownego wyrośniecia.
- Piekarnik nagrzej do 250 stopni C, po włożeniu chleba zmniejsz tempertaurę do 220 stopni.
- Piecz około 40-50 min z funkcją góra-dół.