Previous Next

Kulki mocy

Kulki mocy Misia Lubisia

Składniki na około 15–18 sztuk:

  • 2 szklanki ulubionej mieszanki orzechów i nasion
  • 1 szklanka górskich płatków owsianych
  • 1 szklanka suszonych daktyli, namoczonych godzinę we wrzątku
  • ½ łyżeczki miąższu z laski wanilii (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki soli
  • ulubione przyprawy: kakao, imbir, gałka muszkatołowa, cynamon
  • dodatki do obtoczenia: mak, sezam, płatki migdałowe lub jaglane, kakao
Przygotowanie:

  1. Kolejno zmiel płatki owsiane i przesyp je do osobnej miski.
  2. Na końcu zmiksuj namoczone wcześniej daktyle (wodę odlej do małej szklanki), aż powstanie z nich gęsta i gładka masa.
  3. Do mieszanki orzechowej dodaj masę daktylową i porządnie wymieszaj ją widelcem lub rękoma. Powoli dodawaj płatki owsiane, ugniatając całą masę – do momentu, aż przestanie bardzo kleić się do rąk, ale nadal pozostanie plastyczna. Zazwyczaj szklanka całych płatków owsianych jest wystarczająca, jednak zależy to od stopnia namoczenia i rodzaju użytych daktyli. Gdyby okazały się za suche – dodawaj po odrobinie wody pozostałej z moczenia daktyli.
  4. Uformuj kulę ciasta i odstaw ją do lodówki na 15 minut, aż się schłodzi. W międzyczasie przygotuj dodatki do obtoczenia pralinek.
  5. Pralinki formuj w zwilżonych dłoniach. Na jedną kulkę przypada około jedna łyżka ciasta.
  6. Ozdabiaj kulki, wcześniej zwilżając je odrobiną wody (wystarczy zaledwie na opuszkach palców), i odkładaj na papier do pieczenia.
  7. Gotowe! Kulki najlepiej jeść po dobrym schłodzeniu w lodówce.
Kulki mocy można przechowywać do tygodnia – w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Ja jednak najbardziej lubię te z zamrażalnika. A tam mogą czekać nawet kilka miesięcy!

Smacznego!

Niepubliczne Domowe Przedszkole Integracyjne

33-300 Nowy Sącz, ul. Traugutta 44
tel. 18 444-17-87
kom: 696 095 564
e-mail: napisz do nas
NIP: 7343518421

Informacje

24 listopad 2023
25 sierpień 2023
24 sierpień 2023

Photo Stream

Search