Kulki mocy Misia Lubisia
Składniki na około 15–18 sztuk:
- 2 szklanki ulubionej mieszanki orzechów i nasion
- 1 szklanka górskich płatków owsianych
- 1 szklanka suszonych daktyli, namoczonych godzinę we wrzątku
- ½ łyżeczki miąższu z laski wanilii (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki soli
- ulubione przyprawy: kakao, imbir, gałka muszkatołowa, cynamon
- dodatki do obtoczenia: mak, sezam, płatki migdałowe lub jaglane, kakao
- Kolejno zmiel płatki owsiane i przesyp je do osobnej miski.
- Na końcu zmiksuj namoczone wcześniej daktyle (wodę odlej do małej szklanki), aż powstanie z nich gęsta i gładka masa.
- Do mieszanki orzechowej dodaj masę daktylową i porządnie wymieszaj ją widelcem lub rękoma. Powoli dodawaj płatki owsiane, ugniatając całą masę – do momentu, aż przestanie bardzo kleić się do rąk, ale nadal pozostanie plastyczna. Zazwyczaj szklanka całych płatków owsianych jest wystarczająca, jednak zależy to od stopnia namoczenia i rodzaju użytych daktyli. Gdyby okazały się za suche – dodawaj po odrobinie wody pozostałej z moczenia daktyli.
- Uformuj kulę ciasta i odstaw ją do lodówki na 15 minut, aż się schłodzi. W międzyczasie przygotuj dodatki do obtoczenia pralinek.
- Pralinki formuj w zwilżonych dłoniach. Na jedną kulkę przypada około jedna łyżka ciasta.
- Ozdabiaj kulki, wcześniej zwilżając je odrobiną wody (wystarczy zaledwie na opuszkach palców), i odkładaj na papier do pieczenia.
- Gotowe! Kulki najlepiej jeść po dobrym schłodzeniu w lodówce.
Smacznego!